5 Step mudah Buat Favicon ( Icon di Address Bar )

Lihat.. Blog saya sudah ada favicon.. comel x.. tp still under construction lg nie.. Dah tukar icon lain tp belom keluar.. Kamu pun mahu?

Mari kita mencuba cara yg paling mudah difahami oleh sy setelah sejam mengodek-godek .. harap kamu juga faham.. step ini utk blog yg bukan domain sendiri.. tp still ade prob yg mana icon tersebut berjaya keluar di mozilla.. di explorer tidak.. hmm.. biarkan.. sy suka mozilla..

~sori pic kecik
Step 1 : Crop dan resize pitcha yg kamu mahu dijadikan icon dengan size 100 x 100 pixels.

Step 2 : Masuk ke dalam website favicon generator seperti http://www.favicongenerator.com/ yg sy guna .

Step 3 : Generate kan favicon.ico file kamu lantas save ke dalam pc .

Step 4 : Upload kan favicon.ico file tersebut ke dalam web hosting and sharing service seperti

             http://www.ripway.com .. Pastikan web hosting tersebut support file .ico ..

Step 5 : Letakkan code url favicon.ico kamu ke ruangan yg digariskan merah dan letakkan ke dalam blog kamu di   bhg Design - Edit html - iaitu di bahagian sebelum penutup /head 

sila abaikan yg b:template-skin tu..yg itu mmg dah ada dlm html blog asal.. yg perlu ditambah adalah setart dr link rel hingga > ..
           

sekian...
selamat mencoba :)

till then

xoxo
           

XOXO

7 comments:

  1. Kalau nak step lagi simple just buat gambar ukuran 16x16 format GIF atau PNG upload kat mana2 free hosting dan salin URL kat tempat icon tu..hehe


    Post-post faiz!
    Service design header
    Apa itu churpchurp
    Untuk pengguna gengblogger =(

    ReplyDelete
  2. faiz : oh..boleh jugak ek mcm tue.. nice2.. tq..

    ReplyDelete
  3. sila try..if x jadik bgtau la..kot2 penerangan yg x tepat kan..

    ReplyDelete
  4. I've been trying to set the FavIcon for ages. But managed to do it anyhow. Your steps seems a little simpler :)

    ReplyDelete
  5. really.. good to hear that..:D

    ReplyDelete

etc