Serangan Kulapuk

0 kata

nk dijadikan cerita..
pada musim tengkujuh ujung thn lepas..
bilik kt umah sewa aku duk ni telah diserang
kulapuk .. kulapuk ni maybe term utk kulat pd brg lapuk..
mungkin la... aku main hentam je..

kulat tu menyerang meja study , beg kulit, dan ada satu baju lama..
mula2 sedar adanya kulapuk tu lepas balik dr cuti seminggu..
time tu mmg tgh banjir sana sini kt pantai timur ni..

maybe sbb kelembapan yg teramat tu la kulat ni naik..
lgpun rumah sewa ni rumah lama..
pengudaraan bilik aku x berapa molek.

try google2 psl mould ni ade gak jumpa kes yg sama pd jenis perabot yg sama..
malang betul la..
nyesal beli meja ni..
penat asyik nk kena lap je..
dah la musim hujan tu lama..  dkt 2 bln jugak la..

mcm2 dah try..
lap pakai clorox la.. minyak ape la..
tp kesan gitu2 je..

kalau tinggal bilik seminggu mesti naik semula..
skarang aku pakai de humidifier plak
yg mcm thirsty hyppo tu..

nk cari thirsty hyppo tp x jumpa last2 beli yg jenama korea ni..
boleh refill..

nampak jugak la keberkesanan nya..
dah jarang2 dah naik kulat nye..

dkt laci aku letak silica yg selalu dlm kotak kasut ngan dalam beg yg br beli tu..

ni ha meja yg dijangkiti tu



tgk bawah ni..
ada naik buncit2 tu..
masa yg teruk kena kulat tu selain naik mcm bulu2 putih tu  ada
kuar serangga kecik2 kt situ..
yikes..


gambar time ada kulat x ambik pulak sbb bila nampk je mmg lap terus..
geram..
patut la resdung susah sgt nk baik..

 ni plk dehumidifier yg aku pakai.



bila banyak sgt serap kelembapan biji2 putih tu bertukar jd air ..
bila dah semua jd air boleh la refill..

masa musim panas ni bleh la tahan 3 minggu sblm kena refill baru..

masa musim hujan nanti x tau la..
kulapuk plz go away..


XOXO

List Rebate Smartphone (Telefon Pintar) - RM200

2 kata
hoyeeh... hoyehh..

korang dah register ke

perlu ke  apply utk rebate ni ke x bergantung la pd pemikiran korng..

ni antara pakej utk prepaid





maxis




hmm.. ni antara nya la..
yg pasti harga lebih kurang sama je
g jela mana 2 pon..

kalau beli data plan maybe lain sket la..
yg tu kena check kt website diorg.. :)


rebate RM200 aku telah digunakan ..
di jalan yg benar atau tak itu tidak pasti..
hehe..
aku bg family guna je pon rebate tu sbb aku belum memerlukan..
tp lepas dah guna tu aku terfikir...
untung ke rugi pakai rebate ni sebenarnya yerk..

silap aku jugak sbb x survey betul2 harga pasaran..
=.=''

gini citenyer..


lepas check2 website..
harga mampu milik lebih kurang harga s3 mini.. 
kebanyakan syarikat telekomunikasi offer phone yg sama dgn harga yg lebih kurang jugak..
 so aku n kakak gi beli kat celcom

harga celcom jual lepas tolak rebate RM 999..
tambah topup+no baru =RM 38.50 ===> RM1037.50

esok lusa nya tu aku teman member beli enset jugak
n survey2 harga s3 mini ni boleh dapat RM 1100

bila beli kat kedai enset of coz la dia bg screen protector, cover, memory card , 
pastu donlod kan gps la.. mcm2 la..
if beli kt hq syarikat telekomunikasi tu...
mmg la enset dijamin ori
tp yg lain2 tu..
mmg x dapat la.

harga yg guna rebate lebih kurang beli kt kedai kot..  dah la kena download2 sendiri..
aish..
cam rugi plak..

cuma nya bila beli kt luar susah nk tau ori ke x..
bergantung pd warranty tu je ..

hmm... 
ape2 je la kann..
yg pasti dah terbeli pon..




XOXO

etc