Jadual Hari Kelepasan Am Pahang dan Takwim Cuti Sekolah *

0 kata
Daftar Hari-hari Kelepasan Am Negeri Pahang Tahun 2014


Jadual Hari Kelepasan Am Persekutuan dan Negeri :

Takwim Penggal Persekolahan:

KUMPULAN A: 


KUMPULAN B:


* tertakluk pd perubahan
XOXO

Video Iklan Produk KakTon feat. Syasya and Bobo [Macam Cantik Jer Versi Beauty Umaira]

0 kata
ah sudah..
bila syasya solero aka awek legoland bergabung dengan kak ton bergabung pulak dengan bobo..
menghasilkan
iklan macam cantik jer.. macam comel je..

gini la jadinya..
x tau la ni iklan utk tv ke website ke apa..







XOXO

Baked Carbonara Meatball Cheese

0 kata
SELEPAS..

td terliur nak makan baked carbonara meatball..
hasil nya macam kat atas tu..
kat bawah ni resepi yg sy guna untuk menghasilkan 
Baked Carbonara Meatball Cheese


SEBELUM


Bahan yang diperlukan :  ------> kuantiti try adjust mengikut saiz bekas yg ada.. mcm yg sy buat ni guna 2 bekas bulat kecik tu...

1 Tin Sos Prego Carbonara Mushroom – Tin warna biru muda
Meatball
1/2 biji Bawang Besar Holland yg warna kuning  (bukan merah)
1/2 biji Capsicum Hijau
1/2 tin cendawan butang
Cheese (Mozarela cheese)
*yang tak wajib   (kalau tambah ni lg umph)
Sedikit susu segar  nak bagi sos x pekat sangat
Secubit lada hitam yg ditumbuk halus
Secubit garam


Cara :

1) Goreng bawang besar,capsicum serta cendawan butang yg telah dihiris tanpa minyak . Jangan sampai layu nanti x best nk gigit sayur tu.
2) Goreng meatball guna minyak masak/olive oil.
3) Kemudian panaskan sos Prego dan kacau sehingga mendidih. Sekiranya pekat, masukkan susu segar. Masukkan sedikit(ikut kesukaan) lada hitam yg telah ditumbuk ngan sedikit garam.
4) Masukkan meatball  serta bahan lain yg telah digoreng kedalam bekas oven safe disusuli dengan sos Prego.
5) Selepas itu, parut  mozzarella cheese dan letakkan di atas bahan-bahan serta sos td.  Seboleh-bolehnya letak cheese banyak-banyak. Baru best. Las sekali letak cheesedale yg empat segi tu.(potong panjang2 bde bentuk sikit)
6) Bakar dalam 120 degree selama 10 minit. Bergantung pd oven. Kalau jenis oven cepat panas panaskan 5 minit cukup kang hangus pulakn cheese kt atas tu.
7) Siap! Boleh makan..

ps: actually sos prego biru tu mmg dah mushroom tp if tambah button mushroom tu lg best..:)

XOXO

Perla Coffee Review

1 kata
sebenarnya baru je consume Perla Coffee ni...
mula-mula agak risau sbb sy bukan jenis minum kopi..
x berapa gemar bau kopi yg kuat sampai buang air pun bau kafein tu ada..

tp disebabkan kandungan serta bahan-bahan Perla Coffee ni ada sedikit perbezaan dari kopi yang kat pasaran.. sy cuba jugak akhirnya..
keberkesanan tu susah lagi nk cakap sbb baru minum seminggu..
rasa mcm tgn makin cerah je.. hihi..
x tau la kalau perasan sorg..

sy minum Perla Coffee ni sekali sehari je sbb ada ambik supplement lain..
rasa Perla Coffee ni best rupanya... bukan yg macam sy bayangkan..
 maybe sbb kopi ni adalah kopi arabica..
geram je nk minum banyak2 kali tp bajet x cukup.. kena berjimat..
lagi satu pengasas Perla Coffee ni bgtau sebaiknya maksimum minum 2 kali sehari sahaja..

kandungan lain Perla Coffee:

Serbuk Mutiara
Glutha
Collagen
Vitamin C
Calcium
Kopi Arabica
Krimer Bukan Tenusu
Gula
Habbatussauda
Tomato
Ekstrak Betik

KEISTIMEWAAN PERLA COFFEE : 

Melembut dan menghaluskan tekstur kulit.
Kulit kelihatan lebih gebu, bersinar & flawless.
Meningkatkan kecerahan warna kulit dengan ketara dalam masa 1-2 minggu.
Memulihkan kulit berparut dan bermasalah
Menjadikan kulit lebih anjal serta lembap.
Mengurangkan kedutan dan garis halus serta tanda2 penuaan awal
Mengecilkan liang pori 
Meningkatkan sistem imunisasi badan.
Mengatasi masalah jerawat dan jeragat.

update : now sy dah jual jugak sbb suka sgt minum .. dijamin ori..
https://www.facebook.com/aisybeautyshoppe
ig : aisybeautyshoppe


berhati-hati dgn yg fake..
cara nk beza yg fake dgn yg ori..
tgk post di bawah :
http://belogtiadanama.blogspot.com/2014/01/cara-membezakan-perla-dan-miracle.html


XOXO

Kelulusan Pengecualian Bayaran Balik Pinjaman/ Pembiayaan Bagi Penerima Biaya Yang Memperolehi Ijazah Sarjana Muda Dengan Kepujian Kelas Pertama

0 kata
Alhamdulillah...
syukur akhirnya setelah beberapa kali membuat permohonan akhirnya diluluskan jugak..
tah berapa kali aku turun naik bangunan utk mintak tandatangan serta cop pengesahan pendaftar/ penolong pendaftar IPT.
1st permohonan aku direjek sebab batch aku x tergolong dlm batch yg dapat kelulusan bajet 2010..
bila dah diumumkan batch yg tamat sebelum nov 2009 pun boleh buat permohonan aku start mohon semula..
2nd permohonan ada benda yg x lengkap pulak dah.. 
3rd permohonan PTPTN mintak aku bayar rm3500 se sem yg diorg terlebih bagi sbb status TAMAT aku lewat update..( aku buat industrial training last semester so lambat sikit ipt update status)
dah diorg bagi.. aku tanpa berfikir panjang guna jer la sbb time tu belum ada ura2 convert ke biasiswa mcm ni..

kumpul2 duit rm3500 sekali ngan bunga+insuran+upah ujrah segala tu ada la dekat 5 ribu.. huh 
pergi bayar pastu hantar permohonan sekali lagi..
betapa gigih nya aku demi tanak bayar ptptn..
hahaa.

akhirnya segala usaha itu berbaloi..
fuhh.
tp..

hutang dip melambak lagi..hahha..
tu la dulu malas sgt nk apply biasiswa lain..
hambik..
bayar la sampai tua..

untuk sesapa yg tak apply lagi permohonan pengecualian PTPTN untk yg dapat 1st class ni..
boleh la layari website di bawah ini untuk cara-cara:
pastikan semua dokumen ada dan lengkap kalau x PTPTN hantar semula atau diorg x proses..

link borang akuan pelajar :  http://www.ptptn.gov.my/web/guest/borang2

jgn lupa taip sekali surat permohonan
contoh surat dekat scribd ada..
boleh try google if  x tau nk reka ayat sendiri..

ps: permohonan sekarang xyah pos ke KL dah.. boleh hantar direct ke cawangan-cawangan negeri. good luck !


XOXO

Video serta gambar Fenomena Ikan Tamban naik ke Darat di Lahad Datu 2014

0 kata


Kejadian ini berlaku di tepi pantai Tambisan pada pagi 24/12/2013 


pelbagai spekulasi tentang kejadian atau Fenomena Ikan Tamban naik ke Darat di Lahad Datu ni
tak tau la apa sebenarnya punca..

sumber asal :


XOXO

Jadual dan Tarikh pembayaran gaji tahun 2014 bagi kakitangan awam

0 kata
tahun 2013 hampir menutup tirai
untuk rujukan di tahun hadapan boleh la simpan jadual tarikh pembayaran gaji kakitangan awam bagi tahun 2014 yg bakal menjelma

Tarikh pembayaran gaji bulanan bagi tahun 2014 bagi kakitangan awam kerajaan adalah seperti berikut :

Tarikh / Bulan / 2014      HariCatatan
         23 Januari                    Khamis            Tahun Baru Cina  :   31 Jan – 1 Feb
25 FebruariSelasa-
25 MacSelasa-
24 AprilKhamis-
22 MeiKhamisPesta keamatan :   30-31 Mei
25 JunRabuHari Gawai :    1-2 Jun
22 JulaiSelasaHari Raya Puasa :   28-29 Julai
25 Ogos Isnin-
25 SeptemberKhamis-
16 OktoberKhamisHari Deepavali :  23 Oktober
25 November Selasa-
18 DisemberKhamisHari Krismas :  25 Disember

 Teks surat pekeliling akauntan negara Malaysia :  http://portal.anm.gov.my/public_html/pek/spanm42013.pdf



XOXO

Permohonan BR1M 3.0 2014 [update link]

1 kata

Update rayuan: http://belogtiadanama.blogspot.com/2014/03/cara-rayuan-bagi-permohonan-br1m-30.html?m=0

update: permohonan BR1M serta kemaskini permohonan lepas secara online boleh dibuat sekarang melalui link di bawah :

*td pergi UTC nampak dah ramai yg serbu utk ambik dan hantar borang..
borang permohonan BR1M ni boleh juga didapati dlm suratkhabar ataupun boleh download dan print melalui link ini : http://www.scribd.com/doc/193111812

permohonan dibuka bermula 23 Disember 2014 iaitu minggu hadapan sehingga 31 Januari 2014.
jangkaan penerimaan adalah pada Februari 2014

link yg berkaitan untuk pendaftaran permohonan br1m 3.0 2014 dan lain-lain maklumat:


untuk info lebih lanjut boleh tgk kat fb ni

Untuk pendaftaran secara manual atau offline , borang br1m juga boleh didapati di kaunter-kaunter di lokasi berikut bermula minggu depan:
  1. kaunter Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)
  2. pejabat Pembangunan negeri dan pejabat daerah
  3. Jabatan Pembangunan Persekutuan
  4. Jabatan Kebajikan Masyarakat
  5. Jabatan Penerangan serta agensi kerajaan
Syarat BR1M 3 / Kelayakan

Isi Rumah(RM650)
1. Isi rumah berpendapatan di bawah RM3,000
2. Warganegara Malaysia
Isi Rumah (RM450)
1. Isi rumah berpendapatan di antara RM3,000 to RM4,000
2. Warganegara Malaysia
* Additional RM50 Group Takaful Rakyat 1 Malaysia Contribution (i-BR1M)
Individu/ Bujang (RM300)
1. Pendapatan bulanan of RM2,000 ke bawah
2. Warganegara Malaysia 
3. Berumur 21 dan ke atas. (lahir 1993 dan sebelumnya) 
4. Tidak termasuk pelajar yang menerima Bauver Buku 1 Malaysia (BB1M)
Artikel berkenaan BR1M 3.0 2014


KUALA LUMPUR 17 Dis. - Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2014 yang memanfaatkan hampir 5.9 juta isi rumah dan dua juta individu bujang akan mula dibayar pada Februari depan.Kementerian Kewangan dalam kenyataannya memberitahu, penerima BR1M sedia ada tidak lagi perlu mendaftar untuk kali kedua, sebaliknya boleh membuat pengemaskinian maklumat bagi memasukkan data peribadi terkini merangkumi alamat, ahli keluarga dan maklumat akaun bank.
"Bagi pemohon baharu, mereka boleh mendaftar secara dalam talian atau manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2014 bermula 23 Disember ini dan berakhir 31 Januari depan,'' menurut kenyataan tersebut di sini hari ini.
Borang permohonan BR1M 2014 boleh didapati secara percuma mulai tarikh yang dijadualkan di pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Pembangunan Persekutuan, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau memuat turun melalui laman sesawang LHDN: www.hasil.gov.myMenurut kenyataan kementerian itu lagi, kriteria program BR1M 2014 telah ditambah baik antaranya kategori isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah, nilai bantuan ditingkatkan daripada RM500 kepada RM650.Sebagai tambahan, kategori bantuan juga diperluaskan kepada isi rumah berpendapatan bulanan di antara RM3,001 dan RM4,000 sebulan dengan jumlah bantuan RM450.Selain itu, kerajaan turut memperkenalkan caruman i-BR1M bernilai RM50 kepada penerima isi rumah BR1M dengan jumlah perlindungan maksimum sehingga RM30,000 sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal.Warga emas yang berumur 60 tahun ke atas pula akan menerima kenaikan jumlah BR1M iaitu daripada RM500 kepada RM650.Sementara itu, bagi kategori bujang berumur 21 tahun dan ke atas dengan pendapatan bulanan tidak melebihi RM2,000, bantuan akan ditingkatkan daripada RM250 kepada RM300.Sebarang pertanyaan boleh hubungi talian hotline 1-800-88-2716 dari pukul 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat bermula 23 Disember ini.





XOXO

Info Bantuan Kemasyarakatan/Sukarelawan Banjir Kuantan 2013

0 kata







melalui komen2 di fb,
mangsa-mangsa banjir di pusat pemindahan masih memerlukan bantuan dari segi 
makanan, pakaian, selimut dan kemudahan asas yg lain.
sesiapa yg ingin menyalurkan bantuan secara direct boleh menghantar terus ke pusat pemindahan berdekatan ataupun melalui wisma belia kuantan, indera mahkota.

ps: berhati hati dlm memberikan bantuan dr segi wang ke akaun persendirian utk mengelakkn penipuan.



XOXO

Gambar dan video sekitar banjir di Kuantan 2, 3 dan 4 DIs 13.

0 kata


Gambar dan video ni semua hasil sharing warga kuantan di page fb KUANTAN








YAng nampak bumbung je ni kebanyakan di sekitr sungai isap, cenderawasih..
Area2 tanah putih..
Pusat pemindahan dgr ceritanya masih serba kekurangan..
So bantuan sgt diperlukan








XOXO

Banjir di Kuantan Disember 2013

3 kata

fb POLIS PAHANGkeadaan mps://www.facebook.com/pages/Polis-Pahang/292837697392993?fref=ts

*aku akan cuba update sikit2 yg mana terdaya tp if nk tahu lebih detail berkenaan laluan , pusat pemindahan banjir or untuk sebarang bantuan bagi area kuantan baik call nombor nombor pusat kawalan OP BANJIR seperti dlm gambar kat atas nun. TQ

----------------------------------------------------------------------------------------------------
2 Disember 2013

hujan turun mencurah-curah di bumi kuantan sejak mlm semalam..
disebabkan matahari langsung x menunjukkan diri hari ni..
maka seperti tahun lepas..
air pun naik la..

paras air sungai..
air longkang..
air bukit..
segala-gala air la..

dan sekali lagi depan megamall turut dilanda banjir macam tahun sudah..
tadi aku n adik terpaksa redah hujan pergi pos barang di city link..
masa tu dlm pukul 5.45 ptg..
nasib baik belom tutup..

air dah naik kat jalan
ni gambar sekitar bangunan seberang jalan megamall yg berjaya aku capture tadi..
ni gambar td 2 disember 2013 bukan tahun  lepas..


masa ni hujan reda sikit..
so gambar yg aku tangkp pakai note 2 ni npk clear.


area depan cimb ni mmg agak dalam.. 
kitorg x lalu depan tu takut kete murahan aku rosak..
hehe


longkang besar tepi kopitiam dah nk melimpah time ni..'
malam ni confirm air naik penuh atas jalan..


aku gi area tu jer td..

lagi gambar :

untuk perkembangan atau makluman terkini berkenaan banjir area2 lain di kuantan
boleh tengok kat page fb kuantan yg ini..
page ni admin dia rajin update..
org ramai pun rajin post berita terkini


untuk mengetahui paras air terkini di sungai2 klik link bwh ni..
tp server website x berapa molek.. kdg2 service unavailable.. data pun ada yg delayed..

sedikit update dr fb page kuantan mlm 2 dis 13:
kaki lima megamall sudah dinaiki air
tepi taj dah bleh bukak waterpark ( 9 pm)
pic credit : fb KUANTAN n owner yg post

 Update 3 dis 13
Makluman laluan rapid kuantan ekoran terdapat laluan dinaiki air

Ramalan cuaca bagi 3 dis 13

3 disember 2013

sian terminal makmur baru berapa bulan bukak dah jd gini..
signboard depan dgr citer nye dah arwah..
kereta2 yg ditinggalkan oleh owner yg naik bas pun dah tenggelam..



lagi update dr fb :
Saya menerima telefon dari TNB Gebeng bahawa pencawang masuk utama tanjung gelang di seberang balok yang membekalkan letrik ke pelabuhan telah dinaiki air. Jika usaha mengeluarkan air gagal, TNB terpaksa memutuskan bekalan dlm masa 30 minit sehingga 1 jam. Sila salurkan maklumat ini kepada semua pengguna yang lain. Message from tnb

Depan stadium pun keadaan paras air agak dalam ..






XOXO

etc