Banjir di Kuantan Disember 2013


fb POLIS PAHANGkeadaan mps://www.facebook.com/pages/Polis-Pahang/292837697392993?fref=ts

*aku akan cuba update sikit2 yg mana terdaya tp if nk tahu lebih detail berkenaan laluan , pusat pemindahan banjir or untuk sebarang bantuan bagi area kuantan baik call nombor nombor pusat kawalan OP BANJIR seperti dlm gambar kat atas nun. TQ

----------------------------------------------------------------------------------------------------
2 Disember 2013

hujan turun mencurah-curah di bumi kuantan sejak mlm semalam..
disebabkan matahari langsung x menunjukkan diri hari ni..
maka seperti tahun lepas..
air pun naik la..

paras air sungai..
air longkang..
air bukit..
segala-gala air la..

dan sekali lagi depan megamall turut dilanda banjir macam tahun sudah..
tadi aku n adik terpaksa redah hujan pergi pos barang di city link..
masa tu dlm pukul 5.45 ptg..
nasib baik belom tutup..

air dah naik kat jalan
ni gambar sekitar bangunan seberang jalan megamall yg berjaya aku capture tadi..
ni gambar td 2 disember 2013 bukan tahun  lepas..


masa ni hujan reda sikit..
so gambar yg aku tangkp pakai note 2 ni npk clear.


area depan cimb ni mmg agak dalam.. 
kitorg x lalu depan tu takut kete murahan aku rosak..
hehe


longkang besar tepi kopitiam dah nk melimpah time ni..'
malam ni confirm air naik penuh atas jalan..


aku gi area tu jer td..

lagi gambar :

untuk perkembangan atau makluman terkini berkenaan banjir area2 lain di kuantan
boleh tengok kat page fb kuantan yg ini..
page ni admin dia rajin update..
org ramai pun rajin post berita terkini


untuk mengetahui paras air terkini di sungai2 klik link bwh ni..
tp server website x berapa molek.. kdg2 service unavailable.. data pun ada yg delayed..

sedikit update dr fb page kuantan mlm 2 dis 13:
kaki lima megamall sudah dinaiki air
tepi taj dah bleh bukak waterpark ( 9 pm)
pic credit : fb KUANTAN n owner yg post

 Update 3 dis 13
Makluman laluan rapid kuantan ekoran terdapat laluan dinaiki air

Ramalan cuaca bagi 3 dis 13

3 disember 2013

sian terminal makmur baru berapa bulan bukak dah jd gini..
signboard depan dgr citer nye dah arwah..
kereta2 yg ditinggalkan oleh owner yg naik bas pun dah tenggelam..



lagi update dr fb :
Saya menerima telefon dari TNB Gebeng bahawa pencawang masuk utama tanjung gelang di seberang balok yang membekalkan letrik ke pelabuhan telah dinaiki air. Jika usaha mengeluarkan air gagal, TNB terpaksa memutuskan bekalan dlm masa 30 minit sehingga 1 jam. Sila salurkan maklumat ini kepada semua pengguna yang lain. Message from tnb

Depan stadium pun keadaan paras air agak dalam ..






XOXO

3 comments:

  1. aduhhhh, kesiannyer owner kereta kat Terminal. dugaannn

    ReplyDelete
  2. ASSALAMUALAIKUM admin, nk tnya mcm mn keadaan bndr kuantan? N area sekeliling mcm peramu n tg lumour..kedai2 ctu beroperasi mcm biasa kah?

    ReplyDelete
  3. semua dah ok.. operasi cam biasa

    ReplyDelete

etc